ផ្លែប៉េងប៉ោះ គឺជាប្រភេទបន្លែម្យ៉ាង ដ៏មានឱជារសឆ្ងាញ់ពិសា ដែលគេនិយមយកមក ប្រើប្រាស់ធ្វើ
បន្លែ ឬ គ្រឿងផ្សំមុខម្ហូបផ្សេងៗ។ មិនតែប៉ុណ្ណោះ ផ្លែប៉េងប៉ោះ ត្រូវបានគេស្គាស់ថាជាប្រភេទរុក្ខជាតិ
ដ៏ មានប្រសិទ្ធិបំផុតសំរាប់ ថែទាំ និង ការពារ សុខភាពរាងកាយពីជំងឺផ្សេងៗ បានយ៉ាងមានប្រសិទ្ធិ ភាព។
ខាងក្រោមនេះ គឺជាអត្ថប្រយោជន៍សុខភាពយ៉ាងសំខាន់នៃការទទួលទានផ្លែប៉េងប៉ោះ៖
ការពារប្រឆំាងនៃការកក់ឈាមក្នុងសរសៃឈាម៖ ការសិក្សាផ្សេង មួយទៀត បានឱ្យដឹងថា ការ
ទទួលទាន ទឹកប៉េងប៉ោះ ០,២៣លីត្រ ជារៀងរាល់ថ្ងៃ អាចកាត់បន្ថយការប្រមូលផ្តុំនៃកោសិកាឈាម
ដែលធ្វើឱ្យសរសៃឈាមរបស់អ្នកដើរបានស្រួលធម្មតា។
កាត់បន្ថយគ្រោះថ្នាក់នៃជំងឺបេះដូង៖ផ្លែប៉េងប៉ោះសម្បូរទៅដោយសារធាតុចិញ្ចឹមជាច្រើនដូចជា៖ សារធាតុ niacin សារធាតុ folate និងវីតាមីន B6 ដែលអាចជួយកាត់បន្ថយគ្រោះថ្នាក់នៃជំងឺ បេះដូង។
យោងតាមការសិក្សាមួយទៀត បានបង្ហាញថា ស្រ្តីដែលទទួលទានផ្លែប៉េងប៉ោះ ៧ទៅ១០ផ្លែ ក្នុង១
សប្តាហ៍ អាចកាត់បន្ថយគ្រោះថ្នាក់នៃជំងឺមហារីកបាន ២៩ភាគរយ។
ការពារការខូចប្រព័ន្ធ DNA៖ ផ្លែប៉េងប៉ោះ មានផ្ទុកនូវសារធាតុការពារប្រតិកម្មអ៊ុកស៊ីតខ្ពស់់ដូចជា៖
វីតាមីន C និង វីតាមីន A។ វីតាមីនទំាងនេះ ធ្វើការការពារប្រព័ន្ធ DNA មិនខូច និង អាចការពារពីជំងឺចាស់ជាងវ័យ។
មួយវិញទៀត៖ ប្រសិនបើអ្នកផឹកទឹកប៉េងប៉ោះ ១កែវ មួយថ្ងៃនឹងអាចជួយអ្នកកាត់បន្ថយជំងឺបេះដូង
ជំងឺពុកឆ្អឹង ជំងឺមហារីក និង ជំងឺជរាភ្លេចភ្លាំង។
ការពារជំងឺមហារីក៖ យោងតាមការសិក្សាជាច្រើនបានសន្និដ្ឋានថាផ្លែប៉េងប៉ោះដែលមនុស្សទទួល
ទាន និង ជួយកាត់បន្ថយគ្រោះថ្នាក់ នៃជំងឺមហារីក ជាពិសេស សួត ក្រពះ និង មហារីកក្រពេញ
ឈ្មោល៕
ប្រែសម្រួលដោយ៖ វណ្ណៈ
ប្រភព៖ fitday