ក្នុងចំណោមបន្លែទាំងអស់ ផ្លែប៉េងបោះគឺជា បន្លែដែលពេញនិយម និងអត្ថប្រយោជន៍ច្រើន
ជាងគេ សំរាប់សុខភាព ជាមួយនឹងដើម ផ្លែ និង ពណ៌របស់វា គឺពិតជាគួរឱ្យទាក់ទាញបំផុត
សំរាប់ទទួលទាន។ តើលោកអ្នកដឹងថា បន្លែប៉េងបោះ មានអត្ថប្រយោជន៍អ្វីខ្លះ ចំពោះសុខ
ភាព?
១/ កាត់បន្ថយសារធាតុខ្លាញ់ខ្ពស់ (កូលេស្តេរ៉ុល)៖ ទឹកប៉េងប៉ោះ គឺជាប្រភេទអាហារ
ធម្មជាតិមួយដ៏ល្អបំផុត សំរាប់ព្យាបាលតាមបែបធម្មជាតិ នូវសារធាតុខ្លាញ់នៅក្នុងរាងកាយ
របស់មនុស្ស ដ៏ពូកែស័ក្តិសិទ្ធិ។ ព្រោះផ្លែប៉េះបោះ ជាប្រភពដ៏ល្អ នៃជាតិសរសៃដែលដើរតួ
នាទី ដើម្បីជួយបំបែកសារធាតុ LDL ឬ (សារធាតុខ្លាញ់ដ៏អាក្រក់) ក្នុងរាងកាយ។
២/ ព្យាបាលជំងឺបេះដូង៖ ផ្លែប៉េងបោះ មានផ្ទុកទៅដោយវីតាមីនបេសិច (B6) ដែលអាច
ជួយឱ្យរាងកាយ បំបែកល្បាយកោសិកា homocystene ចូលទៅក្នុងម៉ូលេគុល ផ្សេងទៀត
ដែលគ្មានការបង្កគ្រោះថ្នាក់ដល់ជំងឺបេះដូង។ សារធាតុ Homocystene ជាល្បាយ ដែលធ្វើ
ឱ្យសិកាសរសៃឈាមខូចខាត និង បង្កឱ្យមានជំងឺបេះដូង។
៣/ សម្បូរណ៍វីតាមីន និងសារធាតុរ៉ែ៖ ទឹកប៉េងប៉ោះ គឺជាប្រភពដ៏ល្អបំផុត នៃវីតាមីនជា
ច្រើន និង សារធាតុរ៉ែ រួមទាំងវីតាមីន អ៊េ (A) និង ស៊ី (C)។ ទទួលទានទឹកប៉េងបោះ ១ពែង
ប្រចាំថ្ងៃ នឹងផ្ដល់ឱ្យអ្នក នូវវិតាមីន C ច្រើនជាង ៧៤ភាពរយ និង ២ ភាគរយនៃវីតាមីនA
។ វីតាមីនទាំងនេះ នឹងជួយប្រព័ន្ធភាពស៊ាំ ដោយបំផ្លាញអាតូម នៅក្នុងស្ទ្រីមឈាមរបស់
អ្នកដែលមានកោសិកាខូចខាត។ ជាពិសេស វីតាមីនផ្សេងទៀត ត្រូវបានរកឃើញនៅក្នុង
ទឹកប៉េងប៉ោះ គឺមានវិតាមីន k, B1, B2, B3, B5, B6, ប៉ូតាស្យូម ម៉ាញេស្យូម ជាតិដែក និង
phosphorous៕
ដោយ៖ វណ្ណៈ
ប្រភព៖ livestrong